A módszerről

Kedves Látogatóm!

Az alábbiakban Dr. Antalfai Márta sorait idézem, hiszen a módszer megalkotójánál hitelesebben nem tudnám bemutatni számodra a Katarzisz Komplex Művészetterápiát:

A művészetterápia nem művészképzés. Mindenki számára nyitott és elérhető.
A foglalkozásokon való részvétel nem igényel művészi előképzettséget és rajztudást.

A minden emberben meglévő, teremtő, alkotó képességre épül. Nagyon sokan nem tudják, hogy a bennünk lévő alkotóerő velünk született, és megjelenésre, megnyilvánulásra törekszik. Keresi a szépséget, amely harmóniával tölt el bennünket. A mások alkotásaiban való gyönyörködés mellett fontos számunkra, hogy a mi lelkünkből érkező dallam, szín, akárcsak néhány ecsetvonásban is, de kifejeződhessék. Néhány ecsetvonás, játék a színekkel, formákkal is üdítő, örömet adó lehet. Környezetünk azonban sokszor nem segíti, hanem ítélkezéseivel gátolja a velünk született kreativitás kibontakozását. 

A terápia mottója: Az alkotói vágy bennünk él.

Célja: A természet rendjére és belső világunkra hangolódva elősegíteni az egészségfejlesztést, egészségmegőrzést, illetve a gyógyulást.

Hatására fejlődik és differenciálódik környezetünk érzékelésének képessége, az érzelmi és akarati élet, a megérző- és beleélőkészség, valamint a tudat felismerő és önreflexív funkciója. 

Hallhatóvá válnak számunkra a lelkünk mélyéről érkező „üzenetek", amelyek egyszerre hozhatnak változást, elevenséget és harmóniát, s velük együtt új örömöket és célokat életünkbe. 
A módszer célzottan a külvilág (külső természet) és a belső világ (belső természet) közötti kölcsönhatás, „lelki anyagcsere" létrehozására, s ezzel a lelki egyensúly megteremtésére irányul. 
A belső érzések és az adott lelkiállapot megjelenítését az adott évszakra hangolódás, a hozzá kapcsolódó hónapok szimbolikus üzenetének meghallása, illetve az azt kiemelő vers és zene segíti elő.”

Böngéssz kedvedre az írásaim között, ha kérdésed van, örömmel válaszolok Neked és jelentkezz bátran az aktuális programokra!

Várlak szeretettel!
Orsi


Kapcsolódó bejegyzések: