A művészetterápia varázsa

A művészetterápia bizonyított eredményei finom, mégis erőteljes módon mutatkoznak meg az életünkben ugyanazon törvényszerűség alapján, mint bármely más élethelyzetben:

Az, hogy mennyit veszel ki a művészetterápiás folyamatból
az elkötelezettséged szintjétől függ.

 

Már egy workshop után is érezheted, hogy feltöltődtél, oldódott a feszültség benned, motiváltabb vagy és sikerélménnyel gazdagodtál.

Nézzük, milyen kincseket gyűjtesz be,
ha elköteleződsz egy művészetterápiás folyamatban fél-, vagy akár egy évre?

Ráhangolódsz, hogyan szeresd meg önmagad

Mindannyiunknak meglehetősen határozott elvárásaink vannak a testünkkel, szokásainkkal, viselkedésünkkel kapcsolatban, amivel meglehetősen meg tudjuk nehezíteni a saját életünket.

 A művészetterápia segít megérteni és elfogadni, hogy akik vagyunk és amit teszünk, annak nem kell mindig tökéletesnek lennie, segít áthangolni sok-sok év kondicionáltságát.

A művészetterápia segít abban is, hogy kedvesebbek legyünk önmagunkhoz, szeretettel bánjunk testünkkel-lelkünkkel és értékeljük saját igyekezetünket, eredményeinket.

Ha van kedved, szánj rá pár percet, hogy elmerengj ezen:
Szeretem és elfogadom önmagam annyira, mint a hozzám közelállókat? 

Az irányítás biztonsága

A művészetterápiás foglalkozások során teljes mértékben Te irányítod, hogy mit viszel lapra és hogyan használod a művészeti eszközöket. Te döntöd el, hogy mennyit szeretnél megmutatni az érzéseidből és milyen mértékben nyílsz meg a csoport és a művészetterapeutád előtt, így a foglalkozás egy olyan biztonságos közeg lesz számodra, ahol a saját tempódban haladhatsz a hozott témáid feldolgozásában.

Pozitivitás

A művészetterápia varázsa, hogy ezt a biztonságos teret mégis a könnyedség és a pozitivitás jellemzi. Ahogy az érzelmek a vászonra fröccsennek a nyitott festékes dobozok fölött egyre mélyebb beszélgetések bontakoznak ki. A csoporttagok kölcsönös elfogadással és szeretettel fordulnak egymás felé, ami már önmagában is regeneráló és gyógyító hatású.

Önismeret

A művészetterápia segít az önismeret kialakításában is. Azzal, hogy valami új dolog létrehozására összpontosítunk, teret és időt kapunk arra, hogy átgondoljuk összetett érzelmeinket. Ennek eredményeképpen jobban tudatában leszünk annak, hogy mit érzünk és miért.

Katarzis

A művészetterápia folyamata katartikus élmény. Látjuk, ahogy érzelmeink fizikai formában nyilvánulnak meg a szemünk előtt, és megéljük, hogy akadályok nélkül kiáradnak belőlünk. Ez az intenzív élmény segít felismerni, ami valójában számít az életben.

Mi az első három dolog, ami eszetekbe jut?
 

Amivel kezdtem, azzal is zárom: 

 

A művészetterápia bizonyított eredményei finom, mégis erőteljes módon mutatkoznak meg az életünkben ugyanazon törvényszerűség alapján, mint bármely más élethelyzetben.

Az, hogy mennyit veszel ki a művészetterápiás folyamatból az elkötelezettséged szintjétől, a befektetett energiád mértékétől függ.