Szerdai Arkánumok

Tarot megismerésére, a vele való önismereti munkára szeretnélek inspirálni ezzel a cikkel és szeretném megmutatni Neked, hogyan használom a Tarot kártyákat az Arkánum Tarot Art© workshopokon. 

Ne siess!

Olvass el egy-egy részt és figyelj kicsit befelé, hol találod meg önmagadban a Nagy Arkánum témáit?

Milyen élethelyzetben találkoztál már vele?
Hogyan működik benned ez az archetípus? Stb.

Ha felkeltette az érdeklődésed és szívesen résztvennél Tarot Art© workshopon, várlak szeretettel egyéni és csoportos formában is.
Tarot olvasást is örömmel vállalok, ami szintén önismeret fókuszú és semmi köze a jövendőmondáshoz. Mire a végére érsz a cikknek, te is érzed majd a lényegi különbséget. 

Íme a bemutatásra váró Nagy Arkánumok, melyek 8 héten át izgalomban tartották az Arkánum Műhely Facebook oldalának közösségét.

III A Császárnő
VIII Az Erő
X A Remete
XII Az Akasztott
0 A Bolond
II A Főpapnő
XVIII A Hold
VI A Szerelmesek

Bemutatásukat abban a sorrendben szerkesztettem ide, ahogyan a Facebook közösség megszavazta egyiket a másik után.
Végigtekinteni a lapok “véletlen” alakuló sorrendjén is izgalmas szellemi kaland, amiből egy tanulságos történet bontható ki. Ennyire azonban ne szaladjunk előre!
Erről majd a végén.

A CSÁSZÁRNŐ, vagy URALKODÓNŐ

Hétköznapi értelemben a Császárnő az önazonos, életéért és döntéseiért felelősséget vállaló, kreatív NŐ lapja.
Ez az archetípus foglalja magában a nőiesség tápláló aspektusát, a termékenységet, bőséget, kreativitást.
Életteli és aktív, miközben kisugárzása is magával ragadó.

Lehet ő Gaia - Földanya vagy Isis, Aphrodité, és ugyanígy Venus is, a szerelem, a termékenység istennői, a teremtés női oldala, mert ők mind-mind bennünk élnek és attól függően, hogy milyen életkorban és élethelyzetben vagyunk, egyikük vagy másikuk a dominánsabb bennünk. 

A nőiesség dicsérete a Császárnő: a szexualitás és női vitalitás, az anyaság, mely harmóniában van a természettel és magában hordoz egyfajta érzéki tudatosságot.

Hogyan érkezünk meg ide a saját életünkben?
Császárnő céltudatosan tekint a világba, szem előtt tartva saját céljait. 
Nem arra vár, hogy kifürkésszék a gondolatait és kitalálják a kívánságait, hanem megfogalmazza őket és meg is valósítja. 
Nem oldalborda, hanem egyenrangú partner, aki szívesen ad és örömmel elfogad. Párja a szövetségese, akinek odaadó társa ugyan, de nem áldozza fel magát a kapcsolat érdekében. 

Egy császárnő saját világa közepe, családja motorja.

Termékenysége nem feltétlenül gyermekek világra hozatalában nyilvánul meg, hiszen lehet kreatív, alkotó energiákat formába öntve, lelkünk gyümölcseként is szülni szép és értékes dolgokat!

A Császárnő egy igazi NŐ, aki erőt sugároz és lelke kincseitől ragyog!

Mint egy mag, ami csírázik éppen, feszíti szét lassan és visszavonhatatlanul a kérdés azt, aki találkozik a Császárnő lapjával, ezért ideje elgondolkoznia:

Hol vagyok ÉN a történetemben?
Mit szeretnék kezdeni Én az életemmel?
Mire vágyom ÉN?

Ezek a kérdések már nem a naiv, mindenáron tökéletességre és megfelelésre törekvő, bájos királylány gondolatai. Ilyen kérdést felnőtt Nő fogalmaz meg, aki Császárnővé érett. A Császárnő felismerte, hogy saját belső világának ő az uralkodója. Rendelkezik saját anyagi világa felett, de “alattvalóit” a szeretete és gondoskodása teszi elkötelezett hívekké. 

A Császárnő negatív megélési módja a kapzsiságban, birtoklási- és uralkodási vágyban nyilvánul meg. Sajnálatos megjelenési formája lehet a fiatal párt dresszírozó anyós, vagy a gyermekét kibontakozni nem hagyó, elnyomó anyai alak.

Most tedd fel magadnak Te is a kérdést:
A birodalomnak, melyben élek, én vagyok a Császárnője?
Min kellene változtatom?
Miben kellene fejlődnöm ahhoz, hogy a bennem is ott rejtőző Császárnő felülhessen az őt megillető trónusra?
Van olyan aspektusa a Császárnőnek, ami kifejezetten irritál?

Ráismertél magadban a Császárnő egyik- másik jellemvonására?
Anélkül, hogy megneveznéd, milyen érzés tudatosítani, hogy ott él benned is ez az archetípus? 

AZ ERŐ

 lapjához érkezve máris egy meglehetősen szembetűnő zavaró tényezővel találkozunk: bizonyos Tarot paklikban a VIII, míg másutt a XI. helyen van a Nagy Arkánumok sorában. Tradicionálisan a tizenegyedik hely az Erőé és a nyolcadik az Igazságé, ám korunk egyik legnépszerűbb Tarot paklijában, a Rider-Waite Tarotban felcserélték ezt a két lapot és minden utána következő pakli, amely a Rider-Waitet tekinti szellemi elődjének, ezt a számozást használja.

A másik zavarba ejtő dolog a lappal kapcsolatban, hogy egy törékeny lányt látunk a képen, aki szelíden próbálja rávenni a hatalmas oroszlánt, hogy nyissa ki a száját. Pedig az erő szó hallatán, biztos vagyok abban, hogy nektek is minimum egy állig felfegyverzett harcos, egy erős férfi archetípusa jut eszetekbe. Az Erőnek, mint főerénynek az ábrázolása azonban  eltér a közkeletű ábrázolástól, amin Herkules szerepel bunkósbotjával, a nemeai oroszlán lenyúzott bőrébe öltözve. A XI. Nagy Arkánum egyáltalán nem a nyers fizikai erőt, az izmok erejét dicsőíti.

tt egy nőies, lágy és rendkívül kitartó szándék kifinomult gyakorlásáról van szó. Ennek a szelíd Erőnek pedig sokkal kevésbé lehet ellenállni, mint az agresszió, a harag bármilyen kitörésének.

Mit szimbolizál a lány és az oroszlán a kártyán?

A fiatal, törékeny szépség lehet Istar, a nagy babiloni istennő, aki pórázra köti az égi oroszlánt, vagy Kyréne, a görög nimfa, aki kézzel és nem bunkósbottal győzte le a vadat. Akárkivel is helyettesítjük be, mindenképpen lényünk civilizált, tudatos aspektusát szimbolizálja, aki megszelídíti  a bennünk tomboló archaikus erőket, kitörni vágyó, zabolátlan ösztöneinket és ezáltal hatalmas energiákat képes céljaink szolgálatába állítani.

Belátható, hogy itt nem vezet semmi jóra, ha ketrecbe zárjuk, vagy elvesszük az életét a bennünk élő, hatalmas oroszlánnak. A bezárt, elfojtott energia elő-utóbb kitör a ketrecéből és akkor mindent kontrollálatlanul pusztít, vagy erőforrás nélküli, sápadt lények maradunk csupán, akikben épphogy csörgedezik valami élet.

Mi a közös az erő férfias és nőies aspektusában?
Célja megvalósításához mindkettőnek szüksége van a bátorságra is.

Ahhoz is nagy bátorság és elszántság kell, hogy kitartóan, józanságunkat megőrizve legyünk úrrá egy adott élethelyzeten. Pláne még nagyobb bátorság szükségeltetik ahhoz, hogy megszelídítsük, tudatos énünkhöz édesgessük bennünk tomboló vad és félelmetes ösztönlény valónkat.

Összefoglalásképpen először is gratulálok Nektek a kitartásotokhoz, hogy hajlandók vagytok olvasni és tartalmat befogadni. Ehhez igazán kell erő és elszántság.
Mihez kell még?

A változáshoz és az elfogadáshoz is, a komfortzóna átlépéshez, és az önismerethez.

A REMETE

Első ránézésre feltűnik, hogy mennyivel komorabb, vagy inkább komolyabb, mint a többi kártya. Visszafogott színei és a szikár öregember, akit a lapon látunk máris tudatja velünk, hogy itt valami nehezebb téma következik. Sokan meg is ijednek a laptól, pedig nem kellene.

Nézzük végig tüzetesebben, mit is látunk a képen!

A Remete bal kezében botot fog, amely tartást és biztonságot ad számára. Egyes olvasatok szerint ez maga Hermész botja, de annyi bizonyos, hogy bölcsességet szimbolizál. A mágusoknak, bölcs tanítóknak mindig van egy vándorbotja, ami legtöbb esetben sokkal több is annál.
Jobb kezében lámpást tart, amelyben a fényt hatágú csillag sugározza, bár Dalí ennél is tovább megy és fejtetőre állított humunculus fénye ragyogja be az utat. Csuklyás köpenye eltakarja őt, hogy minél kevésbé kelljen érintkeznie a világgal, hogy minél inkább kizárhassa azt.

A bölcs Remete tehát úton van, fel a hegytetőre, hogy elvonuljon egy időre a világ zajától és a csendben kimunkálja magában bölcsessége újabb kincseit. Amint ez megtörtént, lejön majd a hegyről, hogy átadja tudását azoknak, akik érdemesek erre, akik megértik őt.

Mi mindent üzen ez a helyzet számunkra?

A kártya nyugalmat jelent, és arra int, hogy szedjük össze gondolatainkat egy új lépés előtt.  Arra is utalhat, hogy elvonulunk a világtól, hogy eljussunk önmagunkhoz, és megértsük, mit is akarunk. 

Számomra ez a legfontosabb üzenete és jelentése a lapnak: Itt az ideje, hogy elmélyedjünk az önismereti munkában, hogy önmagunkat állítsuk figyelmünk középpontjába. Még ha fizikailag nem is vagyunk abban a helyzetben, hogy elvonuljunk, tegyük ezt meg mentálisan. Belső nyugalomra és összeszedett lelki állapotra van szükségünk, mielőtt megtennénk egy újabb fontos lépést az életünkben.

Sokan azonosítják, nagyon is tévesen ezt a lapot a magánnyal és a szeretethiánnyal. Nem erről szól!  

Bár nem tagadom, az érzés nagyon hasonló tud lenni egyes esetekben. Gyakran ugyanis nem ismerjük fel, hogy  szükségünk van lelki regenerálódásra, fejlődésre, csak akkor, amikor már az élet körülöttünk valamilyen szempontból ellehetetlenült. Általában megromlik egy párkapcsolat és egyedül maradunk, vagy költöztünk és gyökértelenné váltunk stb.

Jogos tehát az első reakció, de keretezzük át kicsit a dolgokat!
Az egyedüllét nem feltétlenül magány, hanem lehetőség az önmagunkra figyelésre és az önszeretet kimunkálására.  Amint ebben megerősödtünk, már képesek leszünk egészségesen kapcsolódni és mások szeretetét fogadni. (lejönni a hegyünkről)

Időzzünk el tehát a Remete erőterében és próbáljuk megérezni az értékét és jelentőségét ennek a nagyon fontos Arkánumnak.

 A Remete időszakában egyszerűen szedd össze magad, meditálj, vagy biztosítsd másképp a nyugalmad, amíg tisztán és egyértelműen látod újra a dolgokat. 
Aztán haladj előre eltökélten, és ne engedd, hogy mások befolyásoljanak!
Bízz önmagadban és hallgass a bölcsességedre, így minden egészen egyszerűvé válik.

Vándorbot, lámpás és áldás legyen Veletek az úton!

AZ AKASZTOTT

Hogyan, miért és mire tanít bennünket ez a Nagy Arkánum?
Kezdjük azzal, hogy nézzük meg alaposabban ezt a baljós elnevezésű kártyát!
Mi az első, ami szembetűnő?

Emberünk a lábánál fogva került felakasztásra, tehát az élete nincs veszélyben.

A testtartása meglehetősen furcsa, első ránézésre is valami jógapózt, vagy meditációs helyzetet juttat eszünkbe. Megvan ugyan a pontos szimbolikája, de ezt most ne részletezzük, ennyi elég. Azzal kiegészítve, hogy a feje körül ragyogó glória, vagy dicsfény és a szelíd, egykedvű arckifejezés is arra utal, hogy ez az ifjú nem a szó klasszikus értelmében szenved, bár kétség kívül kényelmetlen lehet sokáig így himbálózni.

Találjuk meg az analógiáját ennek a helyzetnek az életünkben!

Az biztos, hogy úgy érezhetjük, kicsúszott a lábunk alól a talaj. Érezhetjük egyfajta kutyaszorítóban magunkat és úgy tűnik, minél nagyobb erőfeszítéseket teszünk, hogy kivágjuk magunkat ebből a kényelmetlen helyzetből, csak annál jobban belegabalyodunk. Ez az a pont,  amikor általában megérkezik a kártya, jelezvén, hogy valami nagyon nem oké és eddigre már benne vagyunk egy kényszeredett, stagnáló állapotban.  A kívülről bennünket szemlélők ebből egyfajta passzivitást látnak. Legrosszabb esetben ez lehet  tartós betegség, vagy munkanélküliség is.

Akaratunkon kívül egy kellemetlen helyzetben vagyunk.
Hogyan haladhatjuk meg mégis ezt az állapotot?
Emlékeztek még a Remete tanítására?
Nem mindegy, hogy kesergésre, vagy meditációra használod a magányt.

Itt is hasonló a helyzet. 

Az, hogy hogyan éled meg Az Akasztott archetípusát függ a tudatosságod és önismereted szintjétől. Illetve maga ez a helyzet is remek lehetőséget kínál arra, hogy fejlődj.

Ha felismerjük ugyan, hogy bajban vagyunk, de nem látjuk, hogy hol hibáztunk, hogy milyen cselekvések, vagy nem cselekvések sorozata juttatott idáig, a legjobb, ha gyakoroljuk a türelmet.  Az Akasztott helyzete ebben az esetben, egyszer csak, nagy sokára, ahogy jött, elmúlik és a gondok, látszólag maguktól megoldódnak.  A vergődés, a helyzet sürgetése tehát ebben az esetben nem célravezető.

Mi Az Akasztott magasabb szintű megélési módja?

Elfogadjuk a helyzetünket, hagyjuk magunkat felakasztani, hiszen a görcsös akarás úgysem segít. Időt adunk magunknak a szemlélődésre ebben a furcsa állapotban. Ha már úgyis minden a feje tetejére állt, észrevesszük, hogy ez egy újabb perspektívát, teljesen más nézőpontot kínál addigi élethelyzetünkre.

Nézzünk rá a dolgainkra más szemszögből!

Talán a párkapcsolati zsákutcára a párunk szemüvegén keresztül.
Esetleg áldozatnak érezzük magunkat a családban és belefáradtunk, hogy mindig mindent nekünk kell megcsinálni mások helyett is hála és köszönet nélkül?

Biztosan áldozatok vagyunk?
Esetleg az önnön vállalt mártír játszma áldozatai?
Nem tudhatom.
Amit tudok:

Az Akasztott helyzete lehetőséget ad arra, hogy mély önvizsgálatot tartsunk, fejlődjünk az önismeretben és ezzel a mélyreható elemzéssel megváltoztassuk hozzáállásunkat, világnézetünket, vagy akár egész életünket.

Egészen addig haladhatunk a fejlődésben, míg végül fejünk körül felragyog a glória, vagy a megvilágosodás állapotába jutunk.
Fel a fejjel tehát! Ne csüggedjünk!
Vagy mégis?
Az Akasztott nem csupán szenvedés, hanem egy újabb csodálatos lehetőség a fejlődésre!

 A BOLOND

Ez a Nagy Arkánum a nulladik a sorban, nincs kötött helye a számmal ellátott Nagy Arkánumok között. Kezdődhet, de végződhet is a Bolonddal a sor. Emlékeztek még az Erő és Az Igazság lapjánál mekkora dilemmát okozott, hogy a nyolcadok, vagy a tizenegyedik? Nem mindegy, hogyan következnek egymás után, melyiket kell megfejlődnünk előbb vagy később. Erre itt egy lap, ami a nulla “sorszámot kapja” 

Miért?
Ha erre a kérdésre megtaláljuk a választ, ráéreztünk a lap legfontosabb mondanivalójára.
Ezzel együtt fontos A Bolond hogyanja is, szóval ne legyünk hebehurgyák, bontsuk ki sorjában, mit is látunk a kártyán?

Kezdjük ezzel! 

Az értelmezéshez használhatjátok a tökéletes alapszimbolikával rendelkező Golden Rider kártyát, én viszont Kazanlár Tanár Úr Bolondját ajánlanám a figyelmetekbe, ami még ennél is gazdagabb képi világgal rendelkezik. 

Itt egy vidám fickó csörgős süvegben és csilingelő inggallérral, fütyörészve sétál át a szivárványhídon, vállára vetve vándorbotján himbálózó batyuját.  Feje mellett, mint egy gondolatfelhő, ott egy csodás palota. Kezében egy fehér virág, mely a földtől elszakítva utazik ugyan, mégsem tűnik hervatagnak. Gyökerei épek, szirmai ragyognak és bolondunk különös gyengédséggel viszi magával. Biztosak lehetünk abban, hogy fontos számára.

Ugyanígy hozzá tartozik az a fekete kiskutya is, aki a nadrágjába csimpaszkodott és, mit szépítsük, miközben próbálta megakadályozni, hogy gazdája elinduljon legújabb őrült kalandjára, leszakította hátsójáról a fél nadrágot.

A lap jelentései közül már ennyiből felismerhető, hogy egyfajta játékosság, életvidámság, gondtalanság árad felénk. Mindenképpen spontaneitás és előítélet mentesség kell ahhoz, hogy valaki elinduljon egy szál batyuval és az ártatlanság virágával felszerelkezve, hogy átkeljen a szivárványon. 

Lehet, hogy inkább gyermeki naivitás, vagy meggondolatlanság, hovatovább ostobaság, amit csinál? A Bolond környezetét, jóakaróit, barátait  is jelképező kiskutya szerint mindenképpen. Ezért is próbálja visszatartani, elég kevés sikerrel. 

Azt mondanám inkább, hogy ilyen helyzetben, amikor valaki a fejébe vesz valamit, amiben ő mélyen hisz, még akkor is, ha annak létjogosultságáról nem tudja környezetét meggyőzni,  mert nincsenek rá racionális érvek, akkor a figyelmeztetések kontraproduktívvá válnak. 

Minél inkább ellenkezik a környezet, A Bolond annál elszántabb.

Az, hogy magatartása egyfajta gyermeki naivitásból ered, ostobaságot, könnyelműséget, vagy felelőtlenséget hordoz-e, nem tudjuk. A lap önmagában nem jelöli. 
Jelenthet ugyanis végtelen egyszerűséget, alázatos, bölcs belátásból eredő spontán cselekvést, melynek képességéhez csak egy meglehetősen hosszú, tapasztalatokkal és kihívásokkal teli út végén juthat el.

Itt újra az önismeret kerül fókuszba.

Amikor ezzel a Nagy Arkánummal találkozunk, érdemes önvizsgálatot tartanunk.
Készen állok?
Van hitem és erőm?
Képes vagyok a jelen önfeledt pillanatában tartózkodni?
Tudom a helyzetet játékossággal, humorral kezelni? 

Esetleg naívan áltatom magam?
Olyan álmokat kergetek, amiknek semmi valóságalapja nincs? 

Csak az számít, hogy Te, kedves Olvasóm, milyen választ adsz a fenti kérdésekre.

A Bolondot nem befolyásolja a környezete véleménye. Ha komplett idióta, akkor azért, ha olyan bölcsesség birtokában van, amit meg sem értenének a körülötte élők, akkor meg azért.
Nagyon könnyű rásütni valakire a bélyeget, akit nem értenek, aki “más”, mit a nagy átlag, hogy ez bolond. Sokkal könnyebb a középszerből minősítgetni, mint venni a fáradtságot és gondolkozni a másik igazán. 

Arra is sok példát láttunk már a történelemben, milyen pengeélen táncol a zsenialitás és az őrület. A Bolond lapjának ezen kettősségéből adódó aktuális jelentése mutatja a helyét a Nagy Arkánumok sorában.

Életeink sora nem egy lineáris vonalon helyezkedik el. Inkább körforgásként képzelhető el, annak ciklikusságával. Jó esetben ez a körkörös mozgás egy felfelé haladó spirál mintázatát vesz fel. Az adott szakasz kiindulópontja a gondtalan, önfeledt, gyermeklelkű Bolond. Aki olykor naívan, máskor meggondolatlanul, de mindig ártatlan tisztasággal, jószándékkal veti bele magát az életbe. Végighaladva a 22 Nagy Arkánum beavatásain, a ciklus végén ugyanolyan gyermeki ártatlansággal, de már korántsem naívan, mint inkább a megvilágosodottak tisztaságával kezd újabb kalandjaiba. 
Lelkesen, üdén, tisztán csengő kacajjal.


A FŐPAPNŐ

Nézzük meg, ki rejtőzik a fátyol mögött?
Megtudhatjuk egyáltalán? 

A Főpapnő tudattalan erőinket, gyengédségünket, beleérzőképességünket és a gyakran megmagyarázhatatlan, de mélyen gyökerező bizonyosságot jelöli.  Biztosan mindannyian voltatok már ilyen helyzetben, amikor éreztétek és nem pedig tudtátok a helyes irányt, vagy az igazatokat. Ez a Főpapnő állapota. Önismeretünk és önbizalmunk mértékétől függ, mennyire vagyunk bátrak az ilyen döntéshelyzetekben.

A Főpapnő a kulcs a logikusan gondolkodó elmével nem megközelíthető titokzatos igazsághoz. Tudja, hogy a kimondható igazság soha nem az örök és teljes igazság. 
Világos oldala a türelem, megértés, elnézés, jóság és megbocsátási készség kifejezője, segítőként, gyógyítóként vagy látnokként a tudattalan erőit veti be mások és önmaga érdekében. 

Duális világunkban fontos tisztában lenni az archetípus negatív aspektusával, vagy árnyékos oldalával is, ami a “sötét nővér” archetípusa. Ő a  boszorkány megtestesítője, aki szellemi ereje hatalmát mások elcsábítására, manipulálására vagy ártalmára használja. A Tarot értelmezései azonban csak barátságos, segítőkész oldalát hangsúlyozzák. 

Tudati szinten a kártya azt az állapotot mutatja, mikor figyelmünket tudatalattinkra és a lélek látomásaira irányítjuk, átengedjük magunkat az alkotó fantáziálásnak, álmodozásnak vagy alászállunk a mélyben rejtőző kincsekhez, hogy fellebbentsük a fátylat a Főpapnő titokzatos lényéről, felfedjük a már régen megtalált ,,igazságot", melyet újra meg újra fel kell fedeznünk önmagunkban.

Kazanlár Tanár Úrtól származik a Főpapnő lapjának számomra leghasznosabb intelme:

“A szó ezüst, hallgatni arany”

Vannak élethelyzetek, melyek nem alkalmasak és emberek, akik nem méltóak, vagy nem elég érettek arra,  hogy felfedjük előttük gondolatainkat, érzéseinket.

Ahogy fentebb már írtam: a kimondható igazság soha nem az örök és teljes igazság. 
 

A HOLD

Amilyen szép, olyan talányos és nehéz laphoz érkeztünk. Örülök, hogy majdnem a végére maradt, így remélem kellőképpen felvérteződtünk a megértésére.

Kezdjük most azzal, hogy képzeljük el, milyen egy holdvilágos éjszaka? 

Lehet nyugodtan teliholdas éjjel, ami illatos és kellemes. Gondolatban érkezz meg egy olyan helyre, amit jól ismersz. Legyen egy park, a kerted, vagy egy tágas erdei ösvény, a lényeg, hogy olyan hely legyen, ahol nappali fényben biztonsággal közlekedsz. Ismered a növényeket, a terület zegzugos részeit, tudod hol bújnak meg a kedvenc növényeid, vagy a kerti pad, amin megpihensz.

Most képzeld el, hogy besötétedett és semmi más fényforrás nincs a jól ismert, kedves helyen, csak a sápadt Hold fénye. A színek tompa kékes, ezüstös árnyalattá mosódtak össze, minden kontúrtalan és a tárgyaknak baljósan hosszú árnyéka van. A kedvenc zugod, ahol nappal szívesen pihensz, most mély sötétségbe burkolózva, cseppet sem hívogat. Ahogy sétálsz az ösvényen kissé bizonytalan léptekkel, hol egy gally reccsen a talpad alatt, hol a egy kuvik szólal meg a fejed fölött az ágon és amikor a denevér úgy surran el a füled mellet, hogy szinte érzed a szárnya rebbenését, visszafordulsz és berohansz a házba.

Vagy megállsz az ösvényen, megvárod amíg az ijedtség után a szívverésed és a légzésed újra nyugodt és rendezett, tudatosítod a körülötted lévő dolgok valódi természetét és félelmed legyőzve tovább sétálsz a kedvenc pihenőhelyedig. Leülsz, felnézel az égre. 

Ezen a csodálatos, teliholdas éjszakán belefeledkezel a csillagok és a Hold szépségébe és az Univerzum végtelen bölcsességén meditálsz.

A Hold kártyája a sötétségbe és az éjszakába, a lélek titokzatos világaiba kalauzol, megmutatva sejtéseinket, vágyainkat, álmainkat. A Hold világos oldala a romantikus álmodozást, élénk fantáziát és erősen fejlett érzékenységet jelöli. A kártya mégis inkább a sötét oldalt mutatja, a lélek mélységeit. Félelmeinket, bizonytalanságunkat, rémálmainkat, sötét sejtéseinket jelképezi, a láthatatlan, megfoghatatlan dolgok keltette iszonyatot, borzongást mutatja. 

Erősen irracionális vonása is van: még ha pontosan tudjuk is, hogy nincs mitől tartanunk, a félelem megmarad. A szorító érzés, a lámpaláz vagy a nyomasztó sejtések csak időlegesen enyhíthetők, de nem tűnnek el. Ezért bizonyos helyzetek elkerülésével a félelem nem győzhető le. Azonnal újabb fogódzót talál. Lelkünk legmélyén, a félelmen keresztül vezető út ad csak lehetőséget arra, hogy gyökerestől kitépjük magunkból ezeket az érzéseket.

Személyes kapcsolataink területén mutatkozik meg leginkább a kártya álmodozó, romantikus karaktere, mely vágyakozó érzéseket, álmokat és légvárakat fest elénk. Emellett itt is jelent bizonytalanságot és félelmet. Jelenthet olyan kapcsolatokat, amelyekben féltékenységgel, sebezhetőséggel kell megküzdenünk.

Lehetőséget teremt arra, hogy gyermekkori élményeinket tudatosítsuk magunkban és azokat feldolgozzuk. Természetesen jelentheti azt is, hogy az általa ábrázolt kapcsolat csak egy álom, bár gyakran rémálom.

Fontos tanácsa lehet a lapnak, amin szerintem nagyon érdemes elgondolkozni:
Mutassd ki bizonytalanságod, félelmeid és gondjaid, vállald az érzéseid. Ne akard legyőzni azokat! Ne próbálj blöffölni!

Legyél olyan kiváló és bátor, hogy még gyengéid is megmutatod!

Ezáltal elnyerheted környezeted szimpátiáját és megértését.

A SZERELMESEK

Jót kuncogtam magamban, hogy ez maradt a végére, rendezni sem lehetett volna jobban a szavazás menetét!

Miért mondom ezt?
Volt, aki elszántan és heteken át szavazott mindig erre a lapra és általánosságban is elmondható, hogy sokak áhított Tarot Arkánuma. Vannak, akik azt gondolják, ennél csodásabb ómen nem is kell és most aztán megérkeznek a földi Paradicsom kapujába, ha ezt a lapot kihúzzák.

Ilyenkor kicsit aggódom, hogyan veszik majd a fordulatot, ha előhozakodok a lap mélyebb értelmezésével. Hiszen az Arkánum Műhelyben soha nem jósolunk. Mindig az önismeret, az elakadások és problémás élethelyzetek feltárása történik.

Ti azonban már megszoktátok, hogy a Nagy Arkánumok jelentései midig több síkon értelmezhetők és nagyban befolyásolja a dekódolást az élethelyzet és a feltett kérdés témája. 

Megint Kazanlár Tanár Úr ámulatba ejtő lapját nézzük meg közelebbről, mely az eredeti Tarot Arkánumokhoz sokkal közelebb áll és kezdjünk gyanakodni, mert van néhány plusz szereplő a képen. A későbbi ábrázolások sematikusabbak, általában a paradicsomi emberpár idilljét hozzák, ilyet is láthattok.

De mi ez a tolongás a Kazanlár Tarot-n?
Perzsa gyökereihez híven a Tanár Úr Rusztem herceg történetét festette meg, aki életének fontos pontjához érkezett, feleséget kell választania magának. A feladat azért nehéz, mert meg kell tudnia különböztetni a valódi turáni hercegnőt egy csábító démontól. A tét nem kicsi, a döntés nehéz, de meg kell hozni. 

Európai analógiája Herkules története:

Kilépve a kamaszkorból, mikor befejeződött a képzése Chiron kentaur iskolájában, Herkules szükségét érezte annak, hogy elgondolkodjon azon, hogyan használja fel az életben nagy erejű képességeit, melyeket tanulmányai során kifejlesztett. Magányba merült, hogy ezen elmélkedhessen, de hirtelen két ritka szépségű nő jelent meg előtte és mindketten arra bíztatták, hogy kövesse őket.

Az első az Erény, egy harcos életmódot láttatott meg vele, szüntelen erőfeszítéseket, és a bátorság és áldozatok árán elért diadallal.

A másik nő a Gyengeség, hovatovább Bűn, aki az élet békés élvezetére hívogatta az ambiciózus férfit. Arra próbálta rávenni, hogy hagyjon fel ambícióival, ne kockáztasson, cserébe övé lehet a kényelmes és kiszámíthatóan középszerű élet minden biztonsága. Tudjuk hogyan döntött.

Aki nem tudja még, annak a történet elolvasása után fel kell fednem, hogy  a VI. Nagy Arkánum másik elnevezése A Szerelmesek mellett, A Válaszutak.

Ennek a fordulatnak azért is örülhetünk most, mert így sokkal szélesebb körben értelmezhető a kártya és nem redukálódik a szerelem témakörére. Természetesen a szerelem is kíván döntéseket. Gondoljunk csak bele! Ámor nyila ugyanis részrehajlás nélküli. Csupán alkalmassá teszi a szerelmest az érzés befogadására, a döntés az ő kezében van, hogy kit választ.

A lap erőterében mi is valamilyen döntéshelyzetben állunk. Fontos, hogy elmozduljunk valamelyik irányba, mert nem toporoghatunk az idők végezetéig a keresztútnál.

Vannak persze jótanácsok, melyeket érdemes megfontolni:
• Jobb elindulni valamely bizonytalan úton, mintsem mozdulatlanságba dermedni a bizonytalanság miatt.
• Mondj tiszta szívvel Igent! Dönts bátran és állj ki a döntésed mellett! Ha nem kérdőjelezed meg időről időre a döntésed jogosságát és bizalmad töretlen marad, leginkább önmagadban, sikerre viszed amit elterveztél. 
• Párkapcsolati ügyekben is döntünk, választunk. Elköteleződünk egy társ mellett és önszántunkból korlátozzuk magunkat. Csak így juthatunk el közösen azokhoz a mély és boldogító élményekhez, melyekre vágyunk.

Végül a legkihívóbb és ezzel együtt megfontolandó ajánlása a Válaszutak lapjának:

Válaszd a nehezebb, a rögösebb utat, mert nagy eredményeket, komoly fejlődést csak nehéz próbatételek árán érhetsz el!

Ezzel zárom soraim és 8 hetes sorozatomat is. Köszönöm, hogy velem tartottatok.